Optakt til jul i Suldrup: Ni læsninger i kirken og æbleskiver i sognehuset

Af Ture Damtoft, Onsdag, 07/12/2022 08:00

SULDRUP: På søndag, 11. december - tredje søndag i advent - er der optakt til julen med et traditionelt arrangement i Suldrup Kirke.

Ni læsninger fra Bibelen, som tager tilhørerne med fra skabelsen i første Mosebog og til Jesu opstandelse i Johannesevangeliet, og imellem de ni læsninger sange fra Voksenkoret ved Suldrup Kirke samt fællessang.

Læsningerne er af sognepræst Helge Maagaard, og sangene er udvalgt af organist Kim Bernt.

- Det er oprindeligt en engelsk tradition med læsningerne, som Suldrup Kirke tog til sig inden min tid som sognepræst. Læsningerne fortæller historien om kristendommen i små brudstykker, siger Helge Maagaard.

Sangene er en blanding af fællessang og korsang.

Første sang bliver den smukke “Nu tændes tusind julelys” af koret, og så bliver der skiftevis en læsning og en sang.

- Jeg har valgt sange fra det helt traditionelle som “Lovet være du Jesu Krist” til det noget mere rytmiske som “Happ x-mas/War is over” af John Lennon. Jeg er lige begyndt som organist i august, og vi er ved at bygge voksenkoret op igen. Vi er næsten 30 i koret nu og glæder os til at synge for menigheden på søndag, siger Kim Bernt.

Der er mange i menigheden, som glæder sig til tredje søndag i advent med de ni læsninger.

En af dem er menighedsrådsformand Jens Enggaard.

- Det er en fast tradition, vi har, og det er optakten til julen. Hvis vi tager kristendommen isoleret, fortæller historierne om, hvordan vi mennesker ikke er fuldkomne, og hvordan vi fejler. Bibelen giver anvisninger på, hvad der er rigtigt og forkert uden at fordømme. Historierne og eksemplerne kan hjælpe os til at komme ind på rette spor og fortæller, at folk kan lave en fejl uden, at de skal fordømmes, men vi skal prøve at gøre det bedre næste gang. Det er sådan, jeg opfatter kristendommen. At ingen er fuldkommen, at vi alle begår fejl, og at vi skal prøve at gøre det bedre næste gang. Det er der næstekærligheden og tilgivelsen kommer ind, siger Jens Enggaard.

Han mener, de kristne værdier afspejles i samfundet og ikke mindst i retssystemet.

- Hvis vi tager vores retssystem, så bliver folk straffet med fængsel, og når straffen er udstået, så slår vi en streg i sandet og giver en chance til. Det afspejler også lidt af kristendommen. Vi kan jo ikke leve livet, hvis vi skal have vores fejl til at hænge over hovedet hele livet, og det er afspejlet både i kristendommen og i vores samfund, siger Jens Enggaard.

Personligt kommer han også i kirken for at få åndelig føde - men uden at forvente den, eller vide, hvornår den kommer.

- Det er helheden i oplevelsen, som giver åndelig føde. Hvornår man får den, kan man ikke vide på forhånd. Det kan være en tanke man får, når man hører en sætning. En situation fra livet man får nye tanker om. Det kan være i læsningen, det kan være i sangene, at man lige pludselig opdager noget nyt, som man kan tage med sig, siger Jens Enggaard.

Aftenen afsluttes i sognehuset, hvor der bliver serveret gløgg og æbleskiver til alle.

Det er den næsttravleste dag på året i Suldrup Kirke kun overgået af - selvfølgelig - de to gudstjenester juleaften.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"