Partiformænd for S og V i Vesthimmerland: Indflydelse får man først som medlem af et politisk parti...

Af Ture Damtoft, Tirsdag, 11/06/2024 14:30

AARS: Kun lidt mere end hver anden vælger satte et kryds på en stemmeseddel ved søndagens valg, og dermed bør næsten halvdelen af borgerne i Vesthimmerland tie stille i de kommende fem år, når snakken falder på EU.

Helt så skarpt siger de det ikke, men formændene for Venstre og Socialdemokratiet i Vesthimmerlands Kommune er enige om, at alt for få engagerer sig i politik.

Formanden for Venstre i Vesthimmerland, Karl Lausten, Aars, var 14 år, da han kom i elevrådet på sin skole, og i de 50 år siden har han været med i bestyrelser og foreninger, og været medlem af først VU og siden Venstre siden 1976.

I samme periode er medlemstallet i de politiske partier faldet fra omkring 500.000 til 180.000 i 2021, i følge en opgørelse på Folketingets hjemmeside, og 46 pct. af danskerne mener, at demokratiet står svagere end for 10 år siden, ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik.

- Jeg synes ikke selv, demokratiet er svagere. Vælgerforeninger har utrolig stor indflydelse. Vi møder byrådspolitikere og EU-medlemmer og diskuterer politik med dem. Men de fleste tænker nok, at “det er der andre, der bekymrer sig om”. Vi ser det også i foreningslivet. Aars er ved at være så stor en by, at man ikke kender folk og lader andre tage sig af det frivillige arbejde. At deltage i foreningslivet er også oplæring i demokrati, men det ender med, at der er for få, som engagerer sig, ligesom i de politiske partier, siger Karl Lausten.

51-årige Kenneth Nyholm, der også bor i Aars, en relativ nytilkommer i det politiske arbejde. Han har været medlem af Socialdemokratiet i fem år og blev valgt som formand for Socialdemokratiet i Vesthimmerland så sent som i marts, men kan sagtens genkende billedet af, at få engagerer sig, men alle vil have ret til at kritisere.

- For mange har en holdning og vil ytre sig uden at deltage i det politiske arbejde. Det er der, du får at se, hvad det virkelig er. Hvor man finder ud af, at det tager tid at ændre tingene, og at man er nødt til at finde et kompromis. Jeg tror, folk er lidt bange for at gå ind i politik, fordi man får så meget negativt på sociale medier, siger Kenneth Nyholm.

Andre bestemmer
Kenneth Nyholm er langt fra alene med det budskab, som har fået et langt mere alvorligt og foruroligende indhold efter overfaldet på statsminister Mette Frederiksen fredag, 7. juni.

Kenneth Nyholm er fan af hende, men ved godt, at hun ligesom mange andre politikere bliver kritiseret fra flere sider for at være både distanceret og arrogant.

- Det synes jeg ikke personligt hun er. Jeg var til et møde med hende i Aalborg for nogle uger siden, og hun kom med masser af svar på vores spørgsmål, og var åben og smilende. Hun er dygtig og skarp, men det er jo en Mette, de fleste ikke ser, fordi de ikke er en del af partiet. Det samme kan man nok sige om politikere fra andre partier, og hvis man ikke forstår, hvordan det politiske arbejde i partierne fungerer, bliver det for let bare at stå og råbe om, hvor dårlige de er, siger Kenneth Nyholm.

Det får ingen noget konstruktivt ud af, er han og Venstre-formand Karl Lausten enige om.

Og når politiske møder og talere igen og igen afbrydes til arrangementer, lukker det ned for enhver dialog, mulighed for en fælles forståelse, men ikke nødvendigvis enighed og dermed mindre politisk polarisering.

- Hvis man demonstrerer for en sag eller imod noget, bliver man måske hørt, men man har ikke direkte indflydelse. Den får man gennem det politiske arbejde i et parti. Spærregrænsen kunne godt være lidt højere i Danmark, men vi har heldigvis et system, hvor mange er repræsenteret, og der laves brede forlig. Er man ikke medlem af en partiorganisation og med til at vælge kandidater, eller måske selv stiller op, er det andre, som bestemmer. I vores demokrati er det vigtigt, alle bliver hørt, men når folk vælger ikke at stemme, så har de meldt sig ud af demokratiet. Selv om vi skal tage det alvorligt, er det i sidste ende deres eget ansvar, og vi har ikke en pligt til at høre på dem, som ikke vil deltage i vores samfund, siger Karl Lausten.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"