Ukraine mærkede støtten fra Vesthimmerland på to års dagen for krigens udbrud

Af Ture Damtoft, Lørdag, 24/02/2024 14:50

AARS: Kimbrertorvet var fyldt af danskere og ukrainere med mange store og små ukrainske flag, da to års dagen for krigen i Ukraine blev markeret.

Inden der var taler og koncerter var der også rørende gensyn, da det ukrainske militærorkester ankom.

Til at tage imod kom Anne Kulik med sin tre årige datter Elise for at vente på bedstemor Larissa Poznyak, som de ikke havde set siden Anne og Elise flygtede fra Ukraine i maj 2022 - et bevægende og tårevædet gensyn der gik lige i hjertekulen hos alle, der overværede det. 

- Tak, tak, tak. Det er så stort for os at komme til Danmark, og den indsats i har gjort for det, sagde en meget berørt Larissa til Vittus Bernlow fra Dansk Ukrainsk Forening, der sammen med Vesthimmerlands Kommune fik besøget i stand.

Støtten til landets kamp for fred og frihed blev slået fast i viceborgmester Signe Nøhrs flotte tale, hvor hun bl.a. talte om sit studieophold i Rusland som gymnasieelev, hvor hun mærkede en frygt for at sige noget forkert om styret allerede dengang.

- Invasionen af Ukraine er meningsløs, og som kommune tikendegiver vi vores fulde støtte til Ukraine og jeres frihedskamp. Vi er sammen i kamp for fred og retfærdighed. Vi står solidarisk med jer og håber på en fremtid, hvor konflikter som disse hører fortiden til. Lad os i dag stå sammen og mindes dem, der er blevet ramt af krigen og fortsætte med at vi vores støtte og medfølelse for dem, der lider. Tak for jeres mod og jeres støtte, sagde Signe Nøhr bl.a. i sin tale, der blev oversat til ukrainsk af Tetiana Fulytko fra Dansk Ukrainsk Forening.

Derefter indledte militærorkestret sin koncert med at spille den anden danske nationalmelodi, Kong Christian stod ved højen mast, og alle rejste sig op i respekt for sangen, orkestret, dagen, Ukraine og de faldne, fordrevne og flygtede fra krigen.

Men hvor trist grunden til at samels end var, var der også godt humør, mange smil og et glædeligt genhør for ukrainerne af sange fra hjemlandet. 

- Det har været så dejligt at komme her til Aars og være med. Der er så mange danskere også, og det er dejligt at se og føle deres støtte. Vi er blevet taget så godt imod i Danmark, og det er vi så taknemmelige for, sagde Anne Kulik på et meget godt dansk efter mindre end to år.

Hun er nu er i praktik på Hjørring Sygehus for at få hendes uddannelse som læge godkendt i Danmark, og er en af de 93 pct. af alle ukrainere i landet, som er i arbejde. 

- Ukrainerne er kommet hertil og har hjulpet hinanden og har taget imod hjælpen fra Vesthimmerlands Kommune og private firmaer og privatpersoner til at blive en del af samfundet. I Agri Nord har vi hjulpet mange i arbejde, og det er tydeligt at mærke, de er stolte og vil klare sig selv. Jeg er stolt over at kunne hjælpe med at få markeringen i dag arrangeret og med at hjælpe ukrainerne til at få en dagligdag i Danmark, siger Vittus Bernlow, der er formand for Dansk Ukrainsk Forening og teamleder for HR og rekruttering i Agri Nord.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"