USA-studerende føler sig meget tryg i Aars

Af Ture Damtoft, Onsdag, 28/02/2024 09:00

AARS: - Jeg føler mig tryggere og mere rolig i Danmark, svarer 17-årige Ripley Cunningham på spørgsmålet om, hvad der er de største forskelle mellem USA og Danmark.

Hun er på udvekslingsophold arrangeret af Rotary i Rebild og bor hos en værtsfamilie på Sillevadvej lige udenfor Aars.

De landlige omgivelser er ikke nye for Ripley Cunningham, for hjemmet i USA er lige udenfor byen Livingston i staten Montana. En by på størrelse med Aars med lige over 8000 indbyggere, i en stat på størrelse med Tyskland lidt over 1,1 millioner indbyggere og alligevel et sted, hvor hun ikke altid føler sig tryg.

- Jeg var til en oplæsning med drag queens i Livingston, og gruppen Proud Boys (betegnes af de fleste som en højreradikal neofascistisk gruppe, der var involveret i stormløbet på kongressen i 2020, red.) marcherede og råbte ting som “trannis kill kids” og “white lives matter”. Det er meget polariseret også i Montana, og det er skræmmende at bo der med den ekstremisme, fortæller Ripley Cunningham.

En ekstremisme hun slet ikke oplever i Danmark, hverken hos værtsfamilierne, i det ungdomsorkester hvor hun spiller obo, eller på Vesthimmerlands Gymnasium i Aars, hvor underviserne er mere venner end autoritetsfigurer.

- Det er det stik modsatte i USA. At vi kan kalde lærerne ved fornavn ville være utænkeligt derhjemme, og jeg kan ikke se mindre respekt for underviserne. Jeg synes, det giver et mere afslappet miljø, hvor eleverne deltager mere, siger Ripley Cunningham.

Progressive ideer
Hun kom til Danmark i august og skal være her et år.

At valget faldt på Danmark var ikke helt tilfældigt. Hun ville gerne til et nordisk land, fordi der er progessive ideer og samtidig store kulturelle forskelle, der kunne få hende ud af komfortzonen.

Og så er det også nemmere, når alle er gode til engelsk, selvom Ripley gør sit bedste for at forbedre sit danske, som når hun spiller brætspil med den ældste datter i værtsfamilien Alexandra Bernlow, der er vant til at have udvekslingsstuderende boende.

- Det er som at have en storesøster boende, siger den 13-årige folkeskoleelev i Aars.

- Jeg kommer tæt på dem og lærer noget om deres lands kultur og kan se forskelle og ligheder. Jeg vil selv gerne til Asien på udveksling. Jeg havde tænkt på USA, men min mor er for bekymret for skyderier, efter en veninde var i USA, og der var et skyderi lige ved siden af skolen, fortæller Alexandra Bernlow.

Der bliver rystet lidt på hovedet hos dem begge, men alt handler heldigvis ikke om skyderier, når man ser på forskelle mellem Danmark og USA.

De rigtige s'mores
En langt mere hyggelig forskel er fejringen af jul, som Ripley blev meget overrasket over.

- I fejrer jo julen i en hel måned! Vi fejrer det kun rigtig juledag, og I har julefrokoster hele december. Jeg var med til seks af dem, og det var rigtig hyggeligt, men jeg blev ret træt af fiskefilleter og frikadeller, siger Ripley.

Som et modstykke har hun introduceret Alexandra og resten af familien til s’mores lavet med de rigtige kiks, chokolade og let grillede marshmellows. Et lille stykke fra hjemlandet, og noget hun har fået på mange backpacking ture med sin far i naturen i Montana.

Om nogle få måneder skal hun hjem til familien igen.

Hun elsker at være i Danmark, fordi alt er så tæt på, og hun har fået set en masse med familien og Nordjysk Ungdomsorkester.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"