Klima Rebild 16

Onsdag, 02/03/2016 08:20

Hvert menneske i Danmark udleder i gennemsnit 17 tons CO2. Halvdelen - 8,5 tons CO2 - kommer fra det du køber, forbruger og smider væk. De tre tons kommer alene fra mad og drikke du selv køber ind. Du kan altså vælge at bruge dine penge på mad og ting, der udleder mindre CO2. Hvordan gør vi lige det? Det handler Klima Rebild 16 om.
Børn, unge, familier og ældre vil gennem de to klimauger have mulighed for at deltage i en lang række aktiviteter over hele kommunen, der sætter klimaet øverst på dagsordenen.
I løbet af uge 10 og 11 sætter børnehaver, folkeskoler og ungdomsskolerne i nord, syd og øst i Rebild, Produktionsskolen, Rebild Efterskole og Gregers Krabbe Friskole fokus på, hvordan vi kan lave klimavenlig mad og bruge ting fra genbrugspladsen til at lave helt nye ting. Hvordan gamle bøger fra biblioteket kan genanvendes, hvor meget affald vi smider væk, hvordan vi kan bruge grøn energi og meget mere. Gamle urter gensås og lokale træer sælges til fordel for globale træer.
Klima Rebild har udskrevet en konkurrence blandt klasserne på skolerne om at lave Den bedste klimamenu 2016. 12 klasser vil dyste, og vindermenuen vil blive serveret på Fredagscafeen i Pavilloncafeen fredag den  18. marts. I klimaugerne vil Skørping Idrætscenter, der laver mad til skolerne i Rebild kommune, tilbyde klimamenuer til eleverne. Rådhuskantinerne i Støvring, Terndrup og Nørager tilbyder klimavenlige retter på buffeten til de ansatte i kommunen.
Under Klima Rebild vil Fakta i Skørping sætte fokus på klimavenlige varer til indkøbskurven. SuperBrugsen i Støvring har temaudstilling om klimabelastningen ved fødevareproduktion og madlavning og samarbejder med en børnefamilie, der hver dag vil registre og beregne klimabelastningen fra dagens hovedmåltid. Ved SuperBrugsen i Støvring arrangerer Rebild Kommune den 11. marts en happening:  Plastikbjerget – Kast med affald om, hvor meget affald vi smider væk, som kan genbruges. Og Skørping Bibliotek arrangerer foredrag og diskussion med Karen Inger Thorsen: Fødevarebanken – fra madspil til måltid  den 15. marts. Her vil elever fra Kulturskolen opføre kompositioner om madspild fra åbningen af Klima Rebild 15.
Fræer forsamlingshus arrangerer debataften den 17. marts med fællesspisning om klimaudfordringerne:  Hvordan vi selv og i fællesskab kan bidrage til en bæredygtig omstilling med samfundsdebattørerne Kjeld Hansen og Jan Holm Ingemann. Bogby 9520 har bogudstilling om klima, miljø og bæredygtighed.
Lokale foreninger sætter den sidste dag i klimakampagnen den 20. marts fokus på genanvendelse. De arrangerer et stort Byttemarked – Gi’ hvad du har, ta’ hvad du har brug for på Kulturstationen.
Ta’ dine børn, ægtefælle, kæreste eller bedstemor med ud at spise klimavenlig mad. Rold Storkro, Comwell, Rebildhus og Mosskovpavillonen vil i lighed med de to foregående år tilbyde klimamenuer under hele Klima Rebild 16 og hos B2 – Den Grønne Frisør og Posten serveres klimakaffe m.m.
Klima Rebild 16 sætter også klimaet ind i større perspektiver: Jordens skrøbelighed, globale og lokale klimaforbedringer; men også sansemæssige oplevelser omkring klimaet.
Naturskolen afholder seks aftener rundt om i kommunen, hvor du kan kigge på stjerner, lege med planetspil og høre om jordens skrøbelighed. Se også Naturguiden 2016.
Klima Rebild 16 afholder i samarbejde med DN’s Klimanetværk seminar om  Udviklingsperspektiverne for klimaet efter COP 21 og skovenes betydning for klimaet lørdag den 12. marts på Rebildcenteret. Her kan man deltage i debat med DR’s klimaekspert og metrolog Jesper Theilgaard om resultaterne og perspektiverne efter klimaforhandlingerne COP 21 i Paris. Om eftermiddagen lægger Christian Lundmark Jensen, Naturstyrelsen København, og Bendt Egede Andersen, skovrider Naturstyrelsen Himmerland, op til debat om skovenes betydning for klimaet globalt og lokalt.
Dagen efter seminaret den 13. marts inviterer Naturstyrelsen Himmerland på en Tørvetrillertur – Hvordan kan afvandede moser vækkes til live igen med udgangspunkt fra Mosskovgård.
Skoven fortsætter med at være i centrum når Rebild Kommune og Grundejerforeningen Møllehøjvangen i Haverslev den 7. marts tager det første spadestik til etablering af en Klimalund. Og endelig opfordrer Klima Rebild til: Kom og gå en tur for klimaet med klimastafet  rundt om St. Økssø den 20. marts.
Også erhvervslivet arbejder videre med klimatiltag. Som opfølgning på seminaret under sidste års Klima Rebild 15 afholder fjernvarmeværkerne i Rebild kommune et fællesmøde om håndtering af energibesparelser, Rebild Kommunes varme- og klimaplan og hvad der sker med biomassekraftvarme, varmepumper og solvarme.
Inspireret af erhvervskonferencen under Klima Rebild 15 har Rebild Erhvervsudviklingsråd i samarbejde med lokale landmænd, Naturstyrelsen og Århus Universitet Foulum igangsat et forprojekt om Paludikultur – dyrkning af afgrøder på lavbundsjorde. Formålet er at udvikle nye bæredygtige forretningsmodeller for landbruget under hensyn til miljø, klima og natur. Der afholdes møde i klimaugerne.
Klima Rebild 16 startes festligt den 5. marts med åbningen af Danmarks første udstilling, siden 2009, af Klimakunst. Femten nordiske billedkunstnere, lysmagere, fotografer, keramikkere, musikkere, komponister og forfattere vil sammen med Rebild kulturskole og elever fra Skørping Skole fylde Rebildcentret, Thingbæk Kalkmine og arealerne udenfor med en lang række kunstneriske klimaudtryk. Man vil bl.a. stifte bekendtskab med en installation af 50 solcellelamper designet af Olafur Eliasson, Jens Galschiøt’s aktionskunst, arbejdende værksted med Søren Lyngbyes isskulptur, Band Ane og mange flere. Efter arrangementet er der artist talk med Jens Galschiøt i Rebildcentrets biograf:  Kan man røre verden med en klump voks?”
Så kom og deltag i Klima Rebild 16!

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"