Mangeårigt tillidsforhold gav stor ordre til NCO Byg i Sverige

Onsdag, 02/03/2016 08:27

Vesthimmerlandske håndværkere har bygget for Danpos ejere i Sverige

AARS: NCO Byg og en række andre byggefirmaer i Aars og omegn har vinteren igennem bygget en stor produktionshal til et kyllingeslagteri i Nordsverige.
I perioder har op mod 60-75 medarbejdere arbejdet for det Vesthimmerlandske  firma på at færdiggøre udvidelser på Kronfågels slagteri i Valla cirka 140 kilometer uden for Stockholm.
Byggeriet er noget usædvanligt for NCO i Aars.
- Vi har ikke tidligere arbejdet i Sverige, derfor var det en spændende opgave at gå i gang med, siger direktør Michael Jørgensen, NCO Byg.
Aars-firmaet fik mulighed for at byde på opgaven i konkurrence med NCC og andre store svenske entreprenørvirksomheder.
- Jeg blev kontaktet af Scandi Standard, der ejer Kronfågel i Sverige og Danpo i Danmark, de spurgte om vi ville give et tilbud på udvidelser af slagteriet i Valla, forklarer Michael Jørgensen.
Baggrunden for forespørgslen skal findes i, at NCO Byg har udført opgaver for Danpo i Aars i mange år. Samarbejdet fungerer fint, og der er opstået et tillidsforhold mellem NCO og Danpo. Det tillidsforhold førte til, at Danpos ejer Scandi Standard gav NCO mulighed for at byde på opgaven i Sverige.
Den svenske virksomhed ønskede i efteråret 2015 at få sat gang i byggeriet, og en produktionshal til forædling af kyllingeprodukter skulle stå færdig i uge 4 i år.
NCO BYG har stået for hele opgaven, såvel selve byggeriet som hele planlægning og projektering af projektet.
- Det var en meget kort tidsfrist vi havde. Det gjorde, at jeg hurtigt besluttede at vi skulle benytte samarbejdspartnere vi kendte godt til i forvejen og var vant til at arbejde sammen med, det er utroligt vigtigt at man kender hinanden ud og ind når tingene skal gå så hurtigt. Jeg er  sikker på at bygherre vil give mig ret i at det har været vigtig for processen siger Michael Jørgensen.
Kort fortalt så lykkedes opgaven.  Produktionshallen stod færdig i uge 3, men inden det kom så langt, viste det sig at være anderledes arbejdsbetingelser end dem NCO normalt er underlagt.
Klippegrund
- I Danmark er vi jo vandt til, at når vi graver ud, så er det sand og jord. Men der skulle vi grave ud mellem klipper og store sten på mange tons. Samtidig er temperaturforskellene meget større end i Danmark. Det gav visse udfordringer, forklarer Michael Jørgensen.
Ud over de naturmæssige forskelle, så er byggeregler og arbejdsmoral heller ikke magen til i Danmark.
- At vi valgte at samarbejde med firmaer i Vesthimmerland, blandt andet Kastberg A/S og Vesthimmerlands VVS var godt, den danske arbejdsmoral passer bedre til os. En forskel er blandt andet, at de danske medarbejdere er indstillet på at arbejde i længere tid og så må vi sige generelt at kvaliteten af vores medarbejdere kan vi være stolte af, bemærker Michael Jørgensen.
Men behovet for kendskab til svenske regler og samarbejdet med de svenske myndigheder gjorde, at NCO valgte at samarbejde en svensk konsulent til de opgaver. 
Planlægning
Der er behov for grundig planlægning, når arbejdet skal udføres mange hundrede kilometer væk hjemmefra. Stort set alle materialer og maskiner blev taget med fra Vesthimmerland. Selv de skurvogne, mandskabet skulle være i, blev lejet i Aars.
- Priserne i Sverige er en del højere end i Danmark. Derfor kunne det betale sig at tage stort set alt med fra Danmark, forklarer direktøren.
Han har selv tilbragt mange dage i Sverige, og det samme gælder de øvrige håndværkere fra Vesthimmerland. I den periode hvor det gik stærkest blev der arbejdet i to-holds drift. Det var nødvendigt, for at få hallen bygget så færdig som muligt inden vinteren for alvor begyndte.
Heldigvis, kan man sige, har NCO ikke haft så travlt på hjemmebanen i samme periode.
- Det har betydet meget for virksomheden, at vi på den måde har kunnet have fuld skrue på i vinterperioden, bemærker Michael Jørgensen.
Det har forsat betydning for NCO i Aars, fordi der arbejder stadig vesthimmerlandske håndværkere i Sverige. Færdiggørelsen af produktionshallerne var kun en del af opgaven. Nu bygger NCO og de øvrige firmaer fra Vesthimmerland på en lagerhal og andre udvidelser af fabrikken i Valla. Den samlede investering for Scandi Standard ligger omkring 180 til 200 mio. svenske kroner. Når det hele står færdigt vil produktionen på fabrikken være udvidet med 15 til 20 procent, det betyder, at der kan slagtes op til 14.000 kyllinger i timen.
Håber på flere opgaver
Arbejdet i Sverige er gået så godt, at NCO har fået mod på mere. Michael Jørgensen håber, at Scandi Standard vil gøre brug af den danske arbejdskraft i Sverige igen på et andet tidspunkt. Samtidig har et svineslagteri i Sverige hørt om de effektive danskere.
- Jeg er blevet kontaktet af svineslagteriet, og konkret er der aftalt et møde. Så må vi se, hvad det bringer, siger Michael Jørgensen. Han ser gerne, at opgaverne i Sverige kan udvikle sig til at blive en ekstra gren af det vesthimmerlandske firma.
Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"