Salling Plast satser på medarbejderne

Fredag, 18/12/2015 21:31

VUC er rykket ind på Salling Plast i Ranum, og vi har fået lov til at besøge et af de i alt syv hold, der i tre uger skal modtage undervisning på arbejdspladsen. Den første uge er netop skudt i gang, og stemningen er både god og løssluppen. Holdet her består af seks medarbejdere, der sidder foran skærmen og nyder et rundstykke. Deres stillingsbetegnelser i Salling Plast er vidt forskellige – men ét har de tilfælles; de er alle ordblinde:

 

-Uha, jeg fik da sved på panden, da jeg fandt ud af, at vi skulle testes i vores læse,- og skrivefærdigheder. Det her med at skulle erkende, at der er noget, man ikke er god til – det er ikke nemt. Men jeg stod overfor et valg; enten kunne jeg gemme mig i flokken eller også kunne jeg stå frem og erkende, at jeg er ordblind, og få den hjælp som virksomheden tilbyder. Og jeg valgte så det sidste, siger Claus Vingborg Nielsen, som er produktionsleder hos Salling Plast.

 

Claus har været ansat i virksomheden i 4 år. En stor del af hans arbejde består i skriftlig kommunikation til kunderne, ofte via mails, og så kan ordene være udfordrende:

 

-Som ordblind har man jo forskellige svagheder, og min er stavning. Når jeg har været i tvivl eller usikker på et ord, så har jeg simpelthen omformuleret mig – det er den måde, jeg indtil videre har klaret det på. Så jeg vil da meget gerne blive bedre til at stave de lange ord, og så vil jeg også gerne lære at bruge kompenserende hjælpemidler. Det er mine forventninger til kurset her.

 

Jeg blev glad, da jeg hørte om tilbuddet

Ved siden af Claus sidder kollegaen Lars Stilling Christensen. Lars er 24 år og har været ansat ved Salling Plast i 2 år. I øjeblikket bruger han al sin tid på at pakke produkter til forskellige kunder – det er altså lige, når han ikke sidder på skolebænken:

 

-Jeg blev glad, da jeg hørte om tilbuddet. Jeg har længe vidst, at jeg er ordblind, og jeg har intet problem med, at mine kolleger ved, at jeg er ordblind. Nu er de opmærksomme på det, og det er da en større hjælp, end de ikke ved noget, siger Lars Stilling Christensen.

 

Og det er med et stort smil, at Lars Stilling Christensen fortæller om den første uge med undervisning. Han vil meget gerne blive bedre til at læse, men skal lige vænne sig til at komme tilbage på skolebænken:

 

-Det er da hårdt, når man har været væk fra det så længe, men jeg synes den første uge har været god. Vi har fået skrevet en masse, og så har vi lært at bruge nogle it-programmer. Det har været super godt”, siger han.

 

Fælles for alle kursisterne er det nemligt, at de især ønsker at blive bedre til at bruge kompenserende hjælpemidler, som VUC også underviser i.  

 

-Vi har simpelthen sådan en kuffert med iphones, android-telefoner, ipads og andre tablets, og dem bruger vi så til at lære de forskellige hjælpeprogrammer og apps. Det kan være gavnligt for dem – både privat men også i arbejdet. Fx har Salling Plast jo en app, som medarbejderne ude i produktionen kan bruge, hvis de skal melde fejl på et produkt. Det er smart, men de skal kunne håndtere både app’en og ipad’en”, siger Mette Schøning Lybech, som er underviser ved VUC&hf Nordjylland.

 

Mette fortæller, at kursisterne bruger en stor del af tiden på at sidde foran computeren, men at undervisningen trods det er afvekslende:

 

-Som ordblind vil man altid døje med bogstaverne i en eller anden grad. Men man kan øve sig, og blive bedre – derfor har kursisterne altså også en blyant i hånden engang imellem, siger hun.

 

Nu satser vi på vores medarbejdere

En af idémændene bag det store skifte i måden at tilgå vintersæsonen på er teknisk chef ved Salling Plast, Gert Kristensen. Gert har før været med til et lignende tiltag, og betvivlede derfor ikke det skifte virksomheden nu har søsat og skudt i gang:

 

-Det kom sig egentlig af, at 3F var på besøg i forbindelse med noget helt andet. Her talte vi med dem om fremtiden – bl.a. om forskellige kurser, som vi ville køre henover vinteren, og så spurgte de, om det ikke var en idé at køre danskundervisning også”, siger Gert og fortsætter:

 

-Så kom jeg til at tænke på, at jeg på en tidligere arbejdsplads havde oplevet stor succes med samme tiltag - og så sadlede vi om: Nu satser vi på medarbejderne! I stedet for at fyre en masse, som vi plejer i perioderne med produktionsnedgang, så blev alle altså tilbudt at komme på kursus frem for en fyreseddel. Det betyder, at vi bruger vinteren på at opkvalificere vores medarbejdere rent fagligt. 3F var behjælpelige med kontaktoplysninger til VUC i Himmerland og fortalte, at de har god erfaring med at løfte netop sådan en opgave. Og det var sådan vi kom i gang.

 

Omprioriteringen handler således om at styrke medarbejdernes faglige kompetencer og dermed gøre både dem og virksomheden klar til en fremtid med flere opkvalificeringskurser og digitale systemer.

 

-Hidtil har vi nok ikke haft så store krav til medarbejdernes læse- og skrivefærdigheder, men det er vi nødt til at sætte fokus på nu. Fremadrettet bliver store dele af arbejdet elektronisk, vi har bl.a. fået helt nye it-systemer, som vi skal i gang med at lære alle op i. Og der hjælper det gevaldigt, hvis de grundlæggende læse- og skrive færdigheder er på plads. Men vi stiller ikke så store krav, at man ikke kan overkomme det. Vi har for øje, at vi ikke skal tabe nogen – vores arbejdsplads skal være et sted, hvor der er plads til alle. Det er derfor også vigtigt at påpege, at det hele er frivilligt. Ingen er tvunget til at deltage på VUCs hold! Og vi er alle i organisationen blevet testet – lige fra direktør til rengøringshjælpen. Alle. Og faktisk er det kun et fåtal, der har valgt at sige nej, måske 3-4 stykker, og det er flot ud fra en medarbejderstab på over 100, siger Gert Kristensen.

 

Og således er frøet for et kompetenceløft af virksomheden sået. Undervisningen på Salling Plast er i fuld gang, og det nye år vil vise, om det har båret frugt.

 

FAKTA:
Alle ansatte på Salling Plast er af VUC&hf Nordjylland testet i dansk ved brug af Vejledende Læsetest for Voksne. Alle er også testet i IT via et spørgeskema. 57 medarbejdere, bestående af 3 ordblindehold og 4 FVU-hold, har sagt ja til modtage undervisning. Alle hold deltager i tre ugers undervisning på skift.

 

Alle medarbejdere der deltager i undervisningen får fuld løn under forløbet. Salling Plast modtager SVU (Statens Voksenuddannelsesstøtte) for de medarbejdere, der er på kursus, hvilket svarer til ca. 90 kr. i timen pr. medarbejder.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"