Fra Hornum ad Hærvejen for at hjælpe handicappede

Af Ture Damtoft, Onsdag, 13/07/2022 08:27

Far og datter vil have bedre forhold til at komme ud i naturen

HORNUM: Mandag kl. 9 trillede Niels Peter Krogh Jensen og datteren Sofie afsted fra Hornum. Far og datter regner med at bruge en lille uge på at cykle de knap 400 kilometer på Hærvejsruten hele vejen til Padborg, og i følgebilen kommer kone og mor Camilla Møller Jensen. Kun Sofie cykler - cirka 15 kilometer i timen. Det er den hastighed Niels Peter Krogh Jensen kan få ud af sit køretøj - en specialbygget cykel med hjælpemotor. For Niels Peter er førtidspensionist pga. en rygmarvsskade der for godt 10 år siden viste sig første gang. Indenfor et år var han blevet tilkendt førtidspension og måtte stoppe i sit drømmejob som protør på Hobro Sygehus. Kroniske smerter i ryg, lænd, ben og fødder er blevet hverdag.

- Forestil dig at gå på sovende fødder hele tiden, sådan er det for mig og nogle gange værre, siger Niels Peter Krogh Jensen.

Vil se muligheder

Men han vil ikke lade sig begrænse - eller i hvert fald ikke mere end han er absolut tvunget til. Derfor har han for anden gang kastet sig ud i udfordringen med at tage hele rejsen til grænsen ad Hærvejen - godt hjulpet af fondene Aage V. Jensen Naturfond og Friluftsrådet, af producenten af sit køretøj og familiens egen opsparing. I alt 48.000 kroner kommer turen til at koste med udstyr, logi, forplejning og det hele. Men det er oplevelsen værd.

- Jeg vil se muligheder for at komme ud i naturen i stedet for begrænsninger. Turen skal være med til at gøre opmærksom på de udfordringer, os med handicap har, og på den måde være med til at forbedre stisystemet. Det er skønt at være ude i naturen, men jeg kan ikke gå mere end nogle få hundrede meter af gangen, derfor vil jeg gerne have flere ruter, man kan bruge som handicappet i en kørestol, siger Niels Krogh Peter Jensen.

Den 41-årige mand fra Vester Hornum havde et aktivt liv og et arbejde, han var glad for, da benene begyndte ufrivilligt at spjætte ved 30-års alderen. Camilla fik ham overtalt til at gå til læge.

Glad og taknemmelig

Diagnosen var nedslående. En gammel rygskade fra et biluheld i 1992 var blusset op. Væskelommer i rygraden betød først sygemelding siden fleksjob til sidst førtidspension indenfor et langt men samtidig alt for kort år.

- Det gik hurtigere, end hovedet kunne følge med. Jeg vil så gerne klø på, men så skal jeg bruge resten af dagen i sengen, siger Niels Peter.

- Og måske også næste dag, tilføjer Camilla og tilføjer: Man må godt bruge mere end en dag på at gøre rent. Du behøver ikke at klare det hele på en gang, mens hun kigger en anelse bebrejdende, en anelse bedrøvet og meget kærligt på Niels Peter.

Han ved godt selv, han nogen gang laver for meget og overanstrenger kroppen, men han vil jo gerne være aktiv. Derfor er Niels Peter også glad for støtten til at komme på den lange hærvejstur. Støtten fra fondene ja, men især den fra familien og især fra Sofie.

- At hun gider at køre ved siden af mig og bruge sin ferie på det, det kan man da kun være glad og taknemmelig for, siger Niels Peter Krogh Jensen.

Sammen med mor og far Sofie er med under hele interviewet i deres hjem i Vester Hornum, hvor Kessler - en hund af racen mops - er med til at byde velkommen. Ude i haven holder cyklerne til turen, og Sofie glæder sig.

- Jeg synes, det er spændende at være i naturen og opleve nye steder. F.eks. ved Jelling med små Morten Korch huse. Og så er det for at være sammen med mor og far, siger Sofie.

At hun og far er igang med deres andet forsøg skyldes sammenbrud i 2021. Sofies knæ efter 210 kilometer, og Niels Peters hjælpemotor efter 270 kilometer. Der er købt ny hjælpemotor, og Sofie har trænet knæet lidt ved at gå ridning, gå nogle ture i skove og cyklet lidt.

- Lidt? Du cyklede da til Løgstør og tilbage for at være med til dyrskue, siger en stolt mor lige.

Sammenholdet er tydeligt at mærke. Der har været brug for det og er stadigvæk. Psykologsamtaler har hjulpet alle tre og de to andre børn, som er flyttet hjemmefra men kun to huse væk, så de stadig kan være sammen.

Natur, glæde og overskud

Og selvom Niels Peter har en ukuelig vilje og fantastisk humør, så er fremtiden dyster. Det går kun en vej med helbredet.

- Jeg ender nok med at sidde i en kørestol, siger Niels Peter uden selvmedlidenhed.

Han vil hellere være noget for og hjælpe andre end selv bede om hjælp. Og så vil han kæmpe - i denne omgang for bedre forhold for handicappede i naturen; om det er blinde, nogen med adhd, nedsat gangfunktion eller hvad som helst.

- Det er fedt bare at være i naturen og kunne komme ud på en tur. Det giver glæde og overskud, og det skal alle have mulighed for. Jeg skal endda gøre det sammen med min datter og kone de næste dage, og det er jeg så glad for, siger Niels Peter Krogh Jensen.

Familien regner med at komme i mål i Padborg lørdag og være hjemme i Vester Hornum samme dag. Første etape mandag gik planmæssigt, og de fik hvilet ud inden tirsdagens etape til Kragelund Herberg ved Silkeborg.

 

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"