Pas ekstra godt på med nytårskrudtet i år

Tirsdag, 29/12/2015 13:59

NYTÅR: Sidste år trådte de nye regler i kraft, der betyder at man først fra den 15. december kan købe sit nytårskrudt, og kun må fyre det af i dagene fra den 27. december til den 1. januar. Men på trods af de nye regler, der skulle dæmme op for de mange fyrværkeriulykker, var der flere end nogensinde, der kom til skade sidste år, påpeger GF Forsikring.

- Skal vi undgå en gentagelse af sidste nytårs mange skader, er der behov for større opmærksomhed og påpasselighed blandt danskerne, fortæller kommunikationskonsulent Riccardo Krogh Pescatori fra GF Forsikring.

Tal fra alle sygehuse i Danmark for nytårsdøgnet, der er indsamlet af Ulykkes Analyse Gruppen (UAG) ved ortopædkirurgisk afdeling ved Odense Universitetshospital viser, at der ved årsskifte 2014/15 skete et voldsomt skred i antallet af skader, der stammer fra fyrværkeri i forbindelse med fejringen af det nye år.

 

Store stigninger i antal tilskadekomne

Ved årsskiftet 2014/15 var der i alt 334 skader, hvilket er omkring 100 flere end hvert af de foreliggende fem år. Sammenligner man med årsskiftet 2013/14, hvor der var 233 skader, svarer det til en stigning på 43 procent, fremhæver Riccardo Krogh Pescatori og fortsætter:

- Graver man lidt dybere ned i tallene, kan man se, at det er aldersgruppen 18-25 år, der har den største stigning i antal fyrværkeriskader fra i alt 44 tilskadekomne i 2013/14 til i alt 84 tilskadekomne i 2014/15, hvilket svarer til en stigning på 91 procent.

 

Overraskende mange midaldrende

Men det, der måske overrasker mest, er at det rent faktisk er aldersgruppen 36+, hvor allerflest kom til skade ved årsskiftet 2014/15. Her kom i alt 92 personer ud for en fyrværkeriskade ved årsskiftet, hvilket svarer til knap 28 procent af alle tilskadekomne på landsplan. Også i denne aldersgruppe er der sket en kraftig stigning på knap 60 procent flere tilskadekomne i 2014/15 i forhold til 2013/14.

- De mange tilskadekomne i aldersgrupperne 18-25 år og 36+ kunne tyde på, at det er kombinationen af alkohol og uforsigtig omgang med fyrværkeri, der bliver til en livsfarlig cocktail, vurderer Riccardo Krogh Pescatori.

- Ser man isoleret på aldersgruppen 0-14 år udgør stigningen i antal tilskadekomne fra sidste år og frem til årsskiftet 2014/15 godt nok 24 procent, men det er trods alt markant lavere end de store stigninger, vi ser for de andre aldersgrupper. Det kan blandt andet hænge sammen med, at kun de færreste 0-14 årige trods alt er påvirkede af alkohol, når de fyrer nytårsraketterne af, forklarer Riccardo Krogh Pescatori.

Økonomiske tømmermænd

Ud over at blandingen af alkohol og fyrværkeri kan være farligt for helbredet, så kan det også give økonomiske tømmermænd. For man risikere at miste retten til erstatning fra ulykkesforsikringen, hvis forsikringsselskabet kan bevise, at man har udvist grov uagtsomhed ved affyring af nytårskrudtet, ligesom ulykkesforsikringen heller ikke dækker eventuelle livsvarige men efter en selvforskyldt fyrværkeriulykke, hvis ulykken skyldes, at man er beruset.

Noget mange formentlig heller ikke er klar over er, at ansvarsforsikringen som man har tilknyttet en indboforsikring ikke udbetaler erstatning, hvis man på grund af beruselse kaster tændt nytårskrudt efter en anden person, og denne kommer alvorligt til skade. Her må man selv til lommerne.

Eller at ansvarsforsikringen heller ikke dækker, hvis man, på grund af beruselse, ser bort fra alle sikkerhedsregler og fyrer en raket af, hvorved der opstår brand i bygninger, biler eller andet. Også her risikerer man selv at skulle betale for skaderne.

Til nytår skal der naturligvis være plads til, at man har det sjovt og festligt i venners lag. Men man skal tænke sig om og være forsigtig med omgangen med fyrværkeri, da en festlig aften ellers meget hurtigt kan ende galt. - Har man drukket et glas champagne for meget, bør man helt afholde sig fra at fyre nytårsraketterne af, slutter Riccardo Krogh Pescatori.

5 vigtige fyrværkeriråd

1. Brug altid beskyttelsesbriller

2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Hvis man følger de 5 fyrværkeriråd, er risikoen ved at fyre af langt mindre.

Ordet er dit
CAPTCHA
Vi har brug for din hjælp til at forhindre spam, det eneste du skal gøre er at sætte flueben ved "Jeg er ikke en robot"